Sposób na „pajączki” czyli jak pielęgnować cerę naczyniową

powrót

Dossier

Określenie „cera naczyniowa” odnosi się do skóry twarzy łatwo ulegającej zaczerwienieniu oraz nadmiernie reagującej zarówno na czynniki miejscowe, jak i ogólne. Jest ona zwykle skórą wrażliwą, suchą lub mieszaną i częściej występuje u osób o jasnych oczach i włosach. Ten rodzaj skóry jest trudny w codziennej pielęgnacji i wymaga stosowania odpowiednich preparatów i specjalnych zabiegów kosmetycznych. Powinny one bazować na składnikach aktywnych, które poprawiają ukrwienie skóry, obniżają nadmierną przepuszczalność, wzmacniają i uelastyczniają naczynia krwionośne, a także wykazują właściwości przeciwzapalne.
rejuvi cosmetics
Sposób na „pajączki” czyli jak pielęgnować cerę naczyniową

Skóra naczyniowa jest cienka, delikatna, o bladym lub lekko różowym odcieniu. Charakterystycznym jej objawem są widoczne głównie w okolicy nosa, brody i policzków trwale rozszerzone powierzchniowe naczynia włosowate, tzw. teleangiektazje. Określenie to wywodzi się z języka greckiego (tele – daleko, angcion – naczynie, ectasis – rozszerzenie) i odnosi się do zmian patologicznych w układzie naczyniowym skóry. Zwiększona przepuszczalność naczyń powoduje przenikanie wielu czynników zapalnych. Kruchość i wzmożona reaktywność naczyń skóry może być jednym z czynników późniejszego rozwoju trądziku różowatego. Wśród przyczyn powstawania teleangiektazji wymienić można zarówno czynniki wewnątrzpochodne (predyspozycje genetyczne, zaburzenia hormonalne, nadciśnienie tętnicze, zaburzenia żołądkowo- jelitowe), jak i zewnątrzpochodne (m.in. czynniki atmosferyczne, używki, niektóre składniki kosmetyków i leki). Na wszystkie te bodźce skóra początkowo reaguje pieczeniem i przemijającym zaczerwienieniem, które z czasem może przekształcić się w bardziej trwałe zmiany rumieniowe. Cera z rozszerzonymi naczynkami włosowatymi wymaga szczególnej pielęgnacji. Niezwykle ważna jest profilaktyka uszkodzeń bariery naskórkowej oraz stosowanie preparatów na bazie składników aktywnych wpływających na uszczelnienie naczyń krwionośnych, zmniejszających przekrwienie i poprawiających mikrocyrkulację.

Escyna

To aktywny składnik wyciągu z kasztanowca zwyczajnego (Aesculus hippocastanum), działający przeciwzakrzepowo, przeciwzapalnie, przeciwwysiękowo oraz przeciwobrzękowo. Hamuje ona aktywność hialuronidazy – enzymu odpowiedzialnego za rozkład kwasu hialuronowego wyścielającego ścianki naczyń krwionośnych. Dzięki temu uszczelnia naczynia włosowate i zapobiega ich pękaniu. Największą jej ilość można znaleźć w świeżych, niedojrzałych, pozbawionych łupiny nasionach. Stosowana jest w preparatach kosmetycznych mających na celu pielęgnację naczyń krwionośnych, więc m.in. preparatach usuwających obrzęki (np. kremy „pod oczy”, do zmęczonych stóp, przy likwidowaniu pierwszych oznak trądziku różowatego). Escyna jest także składnikiem wykorzystywanym w walce z problemami cery naczyniowej, ponieważ poprawia ukrwienie skóry, zmniejsza kruchość oraz przywraca elastyczność i właściwe napięcie naczyń krwionośnych.

Krzem

To pierwiastek istotny dla prawidłowego funkcjonowania żywych organizmów, występujący praktycznie we wszystkich płynach ustrojowych i tkankach ludzkiego organizmu. Większość roślin zawiera w swoim składzie związki krzemu, jednak szczególnie bogatym źródłem tego pierwiastka są ekstrakty roślinne otrzymywane między innymi ze skrzypu polnego, przywrotnika pospolitego, pokrzywy zwyczajnej, mniszka lekarskiego czy rdestu ptasiego. W kosmetyce najczęściej stosowany jest w postaci nieorganicznej. Krzem wpływa na rozwój tkanki łącznej, a także odpowiada za elastyczność i sprężystość naskórka i skóry właściwej. Zmniejszając przepuszczalność naczyń krwionośnych, wykazuje działanie przeciwwysiękowe i przeciwzapalne. Krzem jest cennym składnikiem preparatów przeznaczonych dla osób z tendencją do teleangiektazji czy trądzikiem różowatym, ponieważ wzmacnia i uelastycznia ściany naczyń krwionośnych.

Rutyna

Jej nazwa pochodzi od ruty zwyczajnej (Ruta graveolens), z której uzyskano ją po raz pierwszy. To flawonoid pochodzenia roślinnego, pozyskiwany z kwiatów perełkowca japońskiego (Styphnolobium japonicum) i z ziela gryki zwyczajnej (Fagopyrum esculentum). Wśród roślin zawierających rutynę wymienić można także m.in. kasztanowiec zwyczajny, miłorząb japoński, kwiaty i liście głogu, kwiaty czarnego bzu, liście brzozy, dziurawiec zwyczajny czy miętę pieprzową. Rutyna wykazuje działanie przeciwobrzękowe, przeciwwysiękowe i antyoksydacyjne. Ponadto spowalnia utlenianie witaminy C, dzięki czemu wzmacnia i przedłuża jej działanie. Rutyna polecana jest do pielęgnacji cery naczyniowej, ponieważ wzmacnia ścianki naczyń włosowatych, a także zmniejsza ich kruchość i przepuszczalność.

więcej w Cabines nr 51

Monika Michalak
publikacje Cabines 51
do góry | powrót