Oleje - skarbce urody

powrót

Wiedza

Substancje tłuszczowe – naturalny sekret piękna już od czasów antycznych – są dziś istotnymi składnikami kosmetyków. Zarówno jako bazy, jak i substancje czynne. Wszystko zależy od ich pochodzenia i właściwości.
Kosmetolog - zabiegi
Oleje - skarbce urody

Oleje a kosmetyki

W większości kosmetyków substancje tłuszczowe odgrywają rolę bazy, której udział w ogólnej objętości sięga 80%. Stąd ich wpływ na jakość i skuteczność produktu. Nabiera to znaczenia również w kontekście faktu, że skład naskórka i tłuszczów jest podobny: kwasy tłuszczowe i glicerydy, fosfolipidy, ceramidy, witamina E, prowitamina A...

Pochodzenie olejów

Mogą być:

Mineralne (mineral oils)
Są to oleje i woski parafinowe, wazelina, ozokeryt, cerezyna... – wszystkie pochodzące z ropy naftowej. Łatwe do uzyskania, tanie (nawet dziesięciokrotnie tańsze od olejów roślinnych wysokiej jakości), mało utlenialne – z powodu tych zalet wybiera je wiele laboratoriów. Z drugiej jednak strony tworzą na powierzchni skóry film, który blokuje oddychanie skórne i utrudnia wchłanianie witamin rozpuszczalnych w tłuszczach – E i A – tak cennych dla urody i blasku skóry.

Syntetyczne
Są to oleje i woski silikonowe. Szeroko stosowane w wielu produktach, ponieważ poprawiają konsystencję produktu, która staje się jedwabista, łatwa do rozprowadzenia. Niestety, są mało biodegradowalne, a więc szkodliwe dla środowiska. Należą tu także kwasy, alkohole i estry tłuszczowe, stosowane często jako emolienty.

Naturalne oleje roślinne
Są to oleje, woski, masła roślinne. Jest ich wiele rodzajów, często są przypisane do konkretnego regionu (olej kokosowy z Polinezji, sezamowy z Chin, oliwkowy z Libanu, czarnuszkowy z Egiptu...), a dziś stosowane są na całym świecie. Mają wysoką jakość i są bardzo pożyteczne dla skóry.

Jakość oleju roślinnego

Żeby otrzymać olej roślinny, stosuje się dwie metody:

  • po obraniu i/lub rozdrobnieniu nasion bądź owoców wyciska się z nich olej (mówi się wtedy o oleju extra virgin);
  • drugą metodą jest ekstrakcja z użyciem jakiegoś rozpuszczalnika.

Wiele olejów uzyskuje się przy użyciu obu metod – wyciskanie poprzedza ekstrakcję, wtedy mówi się o oleju rafinowanym, który podlega procesom: neutralizacji, dekoloryzacji, dezodoryzacji (olej bez zapachu, koloru i smaku!).

Temperatura podczas rafinacji sięga 200oC, co jest zabójcze dla witamin i zmienia strukturę kwasów tłuszczowych. Zaleta takiego procesu: olej jest niemal całkowicie odporny na psucie. W przypadku olejów extra virgin z pierwszego tłoczenia na zimno lekkie podgrzanie surowca ułatwia wyciskanie oleju bez wpływu na jego właściwości organoleptyczne i odżywcze. Jeśli roślina pochodzi z uprawy organicznej, olej jest bardzo wysokiej jakości, zawiera wiele substancji czynnych i jest wolny od zanieczyszczeń pestycydami oraz innymi niepożądanymi substancjami. Jest jednak bardzo delikatny, zawiera wiele kwasów omega- 3 i niewiele witaminy E, która chroni przed procesem utleniania.

więcej w Cabines nr 31

Anne Gailhard
publikacje Cabines 31
do góry | powrót