Cabines 85grudzień 2016 - styczeń 2017
Nawilżanie podstawa pielęgnacji
powrótEkspert radzi

Podstawowe wymagania, które powinien spełniać krem nawilżający:
- zapewnienie odpowiedniej ilości wody w warstwie rogowej naskórka,
- wygładzenie nierówności,
- spłycenie drobnych zmarszczek,
- ochrona przed szkodliwym wpływem promieniowania UV oraz zanieczyszczeniami,
- zmniejszenie uczucia napięcia,
- złagodzenie podrażnień i zaczerwienień,
- zmatowienie przy skórze łojotokowej,
- poprawa jędrności i elastyczności skóry.
Kremy nawilżające to emulsje typu:
- olej w wodzie – szybko się wchłaniają, nie pozostawiają tłustego filmu na powierzchni skóry;
- woda w oleju – mają silne właściwości okluzyjne;
- woda/olej/woda.
Skóra musi pić
Każdy rodzaj cery wymaga odpowiedniego nawilżania. W skórze znajduje się około 20% ogółu wody znajdującej się w organizmie. Część z niej, około 70%, znajduje się w skórze właściwej, pozostała część – w naskórku. Zachwianie równowagi pomiędzy ilością wody dostarczanej ze skóry właściwej do naskórka a wyparowującej z jego powierzchni powoduje odwodnienie. Prowadzi to do szorstkości, łuszczenia i pękania naskórka, powstawania zmarszczek, utraty jędrności i elastyczności.
Na czym polega nawilżanie
Wbrew powszechnie panującej opinii kremy nawilżające nie dostarczają wody bezpośrednio do skóry. Ponad 90% wody znajdującej się w kremie wyparowuje z powierzchni naskórka po około 10 minutach od aplikacji preparatu. Zawarte w kremach substancje hydrofilowe, tzn. posiadające powinowactwo z wodą, zatrzymują ją w warstwie rogowej naskórka lub na jej powierzchni, jednocześnie substancje hydrofobowe, np. lipidy, nie pozwalają jej wyparować ze skóry. Reasumując, podstawowym zadaniem kremu nawilżającego jest zatrzymanie wody w skórze poprzez tworzenie filmu hydrolipidowego na powierzchni naskórka dzięki zastosowaniu odpowiednich substancji czynnych, do których należą między innymi:
- kwas hialuronowy – mukopolisacharyd, którego jedna cząsteczka jest w stanie związać od 200 do 500 cząsteczek wody; wchodzi w skład substancji międzykomórkowej, chroni skórę przed wysychaniem, wzmacnia jej właściwości obronne. Niestety, jego ilość obniża się z wiekiem. Obecnie jest pozyskiwany metodami biotechnologicznymi (do niedawna m.in. z kogucich grzebieni);
- ceramidy – sfingolipidy będące składnikiem tzw. cementu międzykomórkowego w warstwie rogowej naskórka. Tworzą nieprzepuszczalną powłokę, zapobiegają odparowywaniu wody;
- kwasy tłuszczowe, szczególnie NNKT – niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe (linolowy i linolenowy), zapewniające prawidłową budowę cementu międzykomórkowego;
- naturalny czynnik nawilżający (NMF), składający się między innymi z aminokwasów, mocznika, hydrolizatów białkowych (np. hydrolizowany kolagen, zwiększający zdolność zatrzymywania wody w naskórku);
- substancje roślinne, np. żel z aloesu, zawierający 99% wody, śluzy z nasion lnu, kozieradki, prawoślazu, liści lilii wodnej, ziela ogórecznika, olej z awokado, ogórecznika, makadamii, pestek winogron, wiesiołka, kiełków pszenicy, masło shea, wosk jojoby, substancje pozyskiwane z soi i alg (źródło mikroelementów – wapnia, jodu, żelaza, magnezu, miedzi, cynku, manganu, witamin A, B1, B2, B5, B6, B12, D, H, K, E, C, kwasu foliowego, aminokwasów);
- liposomy o właściwościach nawilżających i transportujących, wnikają do warstwy rogowej naskórka, tam są rozkładane, uwalniają wodę i substancje czynne, które mogą przenikać w głąb skóry;
- glikole – związki zatrzymujące wodę i zmiękczające;
- węglowodany (cukry proste, dwucukry, cukry złożone: skrobia, celuloza, pektyny, agar-agar);
- gliceryna – alkohol zatrzymujący wilgoć w skórze;
- skwalen – pełni funkcję ochronną powierzchni skóry, jest pozyskiwany z olejku jojoby i awokado.
więcej w Cabines nr 28