Kraina mlekiem płynąca

powrót

Wiedza

Mleko eliksirem życia, młodości i urody? Tak twierdzili starożytni Rzymianie, Grecy i Egipcjanie. Wybitny francuski chirurg Guy de Chauliac, uczeń Henryka de Mondeville’a, w swoim dziele zatytułowanym „Grande Chirurgie” zamieścił wiele przepisów zwalczających brzydotę właśnie na bazie mleka. Podał on wiele receptur wykorzystujących mleko w farmacji i kosmetyce. Obecnie część przepisów nie ma zastosowania, ale może lepiej je zrozumiemy w przyszłości.
muzyka relaksacyjna bez opłat ZAiKS
Kraina mlekiem płynąca

O kąpielach Kleopatry czy Poppei w kozim mleku słyszał zapewne każdy. W Rzymie popularne stało się także nacieranie skóry chlebem namoczonym w mleku (jeden z pierwszych naturalnych peelingów ciała). Jednak nie tylko kobiety korzystały z mlecznych rozkoszy. W 1480 roku humanista Marsylio Ficino zalecał kąpiele w mleku kobiecym włoskim dostojnikom w celu odmładzania i upiększania skóry.

Mleczne bogactwo

Mleko to wydzielina gruczołów mlekowych samic ssaków, służąca jako pokarm dla młodych osobników. Ze względu na bogactwo składników aktywnych posiada wiele właściwości sprzyjających poprawie nie tylko zdrowia, ale także wyglądu skóry. W mleku znajdują się:

  • PROTEINY – aminokwasy, które docierają do żywych warstw skóry, pobudzając produkcję kolagenu i elastyny oraz zwiększając ilość nawilżającego kwasu hialuronowego. Bogate w globulinę i albuminę, wzmacniają mechanizmy odpornościowe skóry, pozostawiają na skórze delikatną powłoczkę wywołującą efekt liftingujący. Zawierają również kazeinę (najważniejsze białko znajdujące się w mleku), która posiada silne właściwości nawilżające. Proteiny zapobiegają przezskórnemu odparowywaniu wody, intensywnie nawilżają, wzmacniają naskórek i działają ujędrniająco.
  • LIPIDY – tworzą tzw. płaszcz lipidowy, zabezpieczający skórę przed odparowywaniem wody. Taki układ chroni skórę przed wieloma czynnikami zewnętrznymi, takimi jak wiatr, chłód, czy promieniowanie słoneczne.
  • Niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT) – witamina F. Witamina F działa przeciwzapalnie, immunostymulująco (podnosi odporność na zakażenia), zapobiega zmianom keloidowym, pobudza regenerację nabłonków i tkanki łącznej, wzmacnia śródbłonki, działa przeciwzaskórnikowo.
  • KWAS MLEKOWY (lactic acid) – jako pierwszy odkrył go w 1780 roku w surowym mleku szwedzki chemik Scheele, a dopiero w 1847 roku Blondeau wyodrębnił kwas mlekowy jako proces ostateczny fermentacji. Lactic acid w skórze wywołuje wiele pozytywnych zmian, takich jak: zmniejszenie grubości zrogowaciałego naskórka, zwiększenie grubości epidermy, zwiększenie nawodnienia. Ponadto wspomaga przenikanie aktywnych składników i wzmacnia strukturę kolagenu.
  • WAPŃ – uszczelnia naczynia krwionośne, wraz z witaminą C bierze czynny udział w syntezie włókien kolagenowych. Jest składnikiem niezbędnym do utrzymania spójności keratynocytów. Regeneruje komórki aktywujące syntezę lipidów (głównie ceramidów). Nawilża i ujędrnia skórę.

Wśród aktywnych składników w mleku znajdują się także: potas, fosfor, witaminy rozpuszczalne w tłuszczach (A, D, E, K) i witaminy rozpuszczalne w wodzie (B1, B2, B6, B12, PP, C). Antyutleniacze i ochronne flawonoidy odżywiają skórę, czynią ją bardziej odporną i rozjaśniają naskórek.

Mleko stosowane w celach kosmetycznych znajdziemy w kremach, żelach, maskach, a salony SPA zaproponują nam kąpiele z wykorzystaniem tego eliksiru.

Zalety jogurtu

Ostatnio w ofertach salonów bioodnowy coraz częściej można skorzystać z relaksacyjnych zabiegów na bazie jogurtu.
Jogurt został odkryty na Wschodzie, a następnie stał się popularny również na Zachodzie. Był używany przez starożytne cywilizacje jako środek na bezsenność oraz jako lek, aby zregenerować ciało poprzez uspokojenie i odświeżenie. Już 1000 lat przed Chrystusem kobiety używały jogurtu jako wybielającego i zmiękczającego kosmetyku do ciała. Robiono z niego maski, peelingi, pomagał na oparzenia słoneczne.
Jogurt zawiera naturalne aktywne składniki, wśród których można wymienić: laktozę, proteiny, tłuszcze, witaminy A i B. Niezbędne składniki pokarmowe, aby zabezpieczać naturalne bariery ochronne w skórze, sprzyjają nawilżeniu, poprawiają koloryt i sprężystość skóry.

Osobom, które poddając się zabiegowi pielęgnacyjnemu, pragną pobudzić swoje zmysły, polecam zabieg tonizujący i ujędrniający ciało na bazie jogurtu i naturalnych składników, takich jak miód, muesli, ekstrakt z drożdży Energia Bianca (OLOS). Składniki aktywne jogurtu intensywnie nawilżają i poprawiają integralność warstw pomiędzy skórą właściwą a naskórkiem, pobudzając produkcję kolagenu i integryn odpowiedzialnych za tworzenie nowych tkanek skóry i ich spójność. Naturalne składniki są bardzo dobrym środkiem zmiękczającym. Mają właściwości nawilżające i chroniące, specjalnie stworzone, aby zmiękczyć nawet najbardziej wysuszoną i zrogowaciałą skórę.

więcej w Cabines nr 28

Anna Kamińska
publikacje Cabines 28
do góry | powrót