Cabines 85grudzień 2016 - styczeń 2017
Równowaga kwasowo-zasadowa organizmu
powrótMedycyna naturalna
Równowaga kwasowo-zasadowa jest bardzo istotna dla zachowania zdrowia. Właściwy przebieg wielu reakcji enzymatycznych zależy bowiem od odpowiedniego poziomu pH środowiska poza- i wewnątrzkomórkowego. Wahania owego poziomu mogą objawiać się rozmaitymi zaburzeniami.
Nasze nawyki żywieniowe i tryb życia mogą sprawiać, że szala przechyla się w kierunku większej kwasowości. Bardziej zrównoważona dieta, aktywność fizyczna i zażywanie suplementów odżywczych na bazie alkalizujących roślin i minerałów pomagają utrzymać właściwe proporcje. Większość z nas jednak nie potrafi zneutralizować i wyeliminować nadmiernego zakwaszenia. Zły metabolizm cukrów powoduje cukrzycę i otyłość, zaburzenia metabolizmu soli prowadzą do zatrzymywania płynów, kłopoty z trawieniem białka mogą być przyczyną chorób reumatycznych i problemów z nerkami.
Czynniki sprzyjające zakwaszeniu
-
Organizm ulega zakwaszeniu, kiedy ilość spożywanych produktów kwaśnych i zakwaszających jest większa od ilości produktów alkalizujących. Może to być związane również z niedoborami pewnych witamin i minerałów.
-
Niedotlenienie - przemiany biochemiczne wymagają obecności tlenu. Niedobór tlenu w organizmie upośledza spalanie kwasów.
-
Nadmiar pokarmu stres i niedobór snu zwiększają zakwaszenie organizmu, dlatego trzeba poprawić pracę narządów wydalniczych, żeby wspomóc usuwanie szkodliwych substancji.
-
Niedomaganie wątroby i trzustki pociąga za sobą obniżenie alkaliczności. Kwasy pochodzące z pokarmu i z soków trawiennych nie są dokładnie neutralizowane i zostają wchłonięte w komórki ciała.
Zaburzenia spowodowane zakwaszeniem i ich przyczyny
Nadmiar kwasów
Zbyt wysoka koncentracja kwasów podrażnia tkanki, sprzyja bolesnym stanom zapalnym i powoduje zniszczenie śluzówki. Objawy te są najbardziej widoczne w narządach wydalniczych: sucha, podrażniona, pękająca skóra, stany zapalne układu moczowego, zapalenia stawów...
Demineralizacja
Utrata minerałów powoduje: próchnicę, wypadanie włosów, zaburzenia hormonalne, dolegliwości reumatyczne (przy czym związek zbytniego zakwaszenia organizmu z chorobami reumatycznymi jest jeszcze słabo udowodniony).
Osłabienie obronnych sił organizmu
Przez uszkodzoną śluzówkę mikroby łatwiej wnikają do organizmu. Osłabienie układu immunologicznego sprzyja nawracającym infekcjom.
Tworzenie się kamieni
Ponieważ praca narządów wydalniczych jest zaburzona, łatwiej dochodzi to powstawania kamieni żółciowych, moczowych i zapaleń stawów.
Konsekwencje zdrowotne
Przez całe dziesięciolecia panował pogląd, że kwasowość lub zasadowość pożywienia ma znaczenie tylko dla osób cierpiących z powodu kamieni moczowych. Pożywienie alkalizujące to głównie warzywa i owoce, dlatego dietę bogatą w te produkty zalecano w terapii kamieni nerkowych.
Osteoporoza a równowaga kwasowo-zasadowa
Najlepszym przykładem szkodliwego wpływu kwasotwórczego pożywienia na organizm jest prawdopodobnie stan kości. Zakwaszenie przyspiesza uszkodzenia kataboliczne i zakłóca procesy anabolicznej regeneracji. Od dłuższego czasu już wiadomo, że dieta bogata w proteiny, zwłaszcza zwierzęce, zwiększa ryzyko osteoporozy. Badania dowiodły, że osoby spożywające dużo warzyw i owoców mają większą gęstość kości od osób, których jadłospis jest ubogi w te produkty. Zauważalne jest też częstsze występowanie złamań u nastolatków spożywających kwaśne napoje. Nadmiar kwasów powoduje, że z kości wytrąca się wapń. Ponadto zauważono, że mocz osób na diecie wegetariańskiej ma odczyn bardziej alkaliczny niż mocz osób odżywiających się mięsem. Kwaśny odczyn moczu spowodowany jest bowiem m.in. metabolizmem siarkowych aminokwasów. Włączenie do diety warzyw i owoców pomaga zrównoważyć pH moczu. Kiedy zakwaszenie ogólne organizmu (kwasy pochodzące z diety i z metabolizmu) jest zbyt duże, nadmiar gromadzony jest w tkance łącznej. Takie nagromadzenie powoduje zaburzenia odżywiania i natleniania komórek, czyniąc tkanki podatnymi na choroby.
więcej w Cabines nr 20
Dr Christine Vallée
Nasze nawyki żywieniowe i tryb życia mogą sprawiać, że szala przechyla się w kierunku większej kwasowości. Bardziej zrównoważona dieta, aktywność fizyczna i zażywanie suplementów odżywczych na bazie alkalizujących roślin i minerałów pomagają utrzymać właściwe proporcje. Większość z nas jednak nie potrafi zneutralizować i wyeliminować nadmiernego zakwaszenia. Zły metabolizm cukrów powoduje cukrzycę i otyłość, zaburzenia metabolizmu soli prowadzą do zatrzymywania płynów, kłopoty z trawieniem białka mogą być przyczyną chorób reumatycznych i problemów z nerkami.
Czynniki sprzyjające zakwaszeniu
- Organizm ulega zakwaszeniu, kiedy ilość spożywanych produktów kwaśnych i zakwaszających jest większa od ilości produktów alkalizujących. Może to być związane również z niedoborami pewnych witamin i minerałów.
- Niedotlenienie - przemiany biochemiczne wymagają obecności tlenu. Niedobór tlenu w organizmie upośledza spalanie kwasów.
- Nadmiar pokarmu stres i niedobór snu zwiększają zakwaszenie organizmu, dlatego trzeba poprawić pracę narządów wydalniczych, żeby wspomóc usuwanie szkodliwych substancji.
- Niedomaganie wątroby i trzustki pociąga za sobą obniżenie alkaliczności. Kwasy pochodzące z pokarmu i z soków trawiennych nie są dokładnie neutralizowane i zostają wchłonięte w komórki ciała.
Zaburzenia spowodowane zakwaszeniem i ich przyczyny
Nadmiar kwasów
Zbyt wysoka koncentracja kwasów podrażnia tkanki, sprzyja bolesnym stanom zapalnym i powoduje zniszczenie śluzówki. Objawy te są najbardziej widoczne w narządach wydalniczych: sucha, podrażniona, pękająca skóra, stany zapalne układu moczowego, zapalenia stawów...
Demineralizacja
Utrata minerałów powoduje: próchnicę, wypadanie włosów, zaburzenia hormonalne, dolegliwości reumatyczne (przy czym związek zbytniego zakwaszenia organizmu z chorobami reumatycznymi jest jeszcze słabo udowodniony).
Osłabienie obronnych sił organizmu
Przez uszkodzoną śluzówkę mikroby łatwiej wnikają do organizmu. Osłabienie układu immunologicznego sprzyja nawracającym infekcjom.
Tworzenie się kamieni
Ponieważ praca narządów wydalniczych jest zaburzona, łatwiej dochodzi to powstawania kamieni żółciowych, moczowych i zapaleń stawów.
Konsekwencje zdrowotne
Przez całe dziesięciolecia panował pogląd, że kwasowość lub zasadowość pożywienia ma znaczenie tylko dla osób cierpiących z powodu kamieni moczowych. Pożywienie alkalizujące to głównie warzywa i owoce, dlatego dietę bogatą w te produkty zalecano w terapii kamieni nerkowych.
Osteoporoza a równowaga kwasowo-zasadowa
Najlepszym przykładem szkodliwego wpływu kwasotwórczego pożywienia na organizm jest prawdopodobnie stan kości. Zakwaszenie przyspiesza uszkodzenia kataboliczne i zakłóca procesy anabolicznej regeneracji. Od dłuższego czasu już wiadomo, że dieta bogata w proteiny, zwłaszcza zwierzęce, zwiększa ryzyko osteoporozy. Badania dowiodły, że osoby spożywające dużo warzyw i owoców mają większą gęstość kości od osób, których jadłospis jest ubogi w te produkty. Zauważalne jest też częstsze występowanie złamań u nastolatków spożywających kwaśne napoje. Nadmiar kwasów powoduje, że z kości wytrąca się wapń. Ponadto zauważono, że mocz osób na diecie wegetariańskiej ma odczyn bardziej alkaliczny niż mocz osób odżywiających się mięsem. Kwaśny odczyn moczu spowodowany jest bowiem m.in. metabolizmem siarkowych aminokwasów. Włączenie do diety warzyw i owoców pomaga zrównoważyć pH moczu. Kiedy zakwaszenie ogólne organizmu (kwasy pochodzące z diety i z metabolizmu) jest zbyt duże, nadmiar gromadzony jest w tkance łącznej. Takie nagromadzenie powoduje zaburzenia odżywiania i natleniania komórek, czyniąc tkanki podatnymi na choroby.
więcej w Cabines nr 20