Kosmetyki i nutrikosmetyki różne drogi, jeden cel cz. 2

powrót

Dermokosmetyka

Jak pisaliśmy w poprzednim numerze, obecnie celem badań kosmetycznych jest znalezienie sposobu na zabezpieczenie trwałości substancji aktywnych, dopóki nie połączą się one z odpowiednim receptorem i nie dotrą do miejsca przeznaczenia w skórze. Niniejszy artykuł w całości poświęcony jest właściwościom algi aosa. Przedstawiamy możliwości jej wykorzystania jako nutraceutyku, kosmetyku i w talasoterapii.
Biotechnologia
Kosmetyki i nutrikosmetyki różne drogi, jeden cel cz. 2

Metody wykorzystania

Stosowanie od wewnątrz: nutraceutyki

W poprzednim artykule pisaliśmy o niezwykle bogatym składzie tej algi. Stosowana wewnętrznie działa na organizm dobroczynnie pod wieloma względami:

  • wzmacnia: dostarcza esencjonalnych aminokwasów, witamin z grupy B i minerałów (zwłaszcza żelaza)
  • reguluje układ nerwowy: dostarcza witamin i minerałów o działaniu przeciwutleniającym, przeciwrodnikowym i poprawiającym koordynację neuromięśniową (wapń, magnez)
  • wspomaga dietę odchudzającą: dostarcza wysokowartościowych protein, przeciwrodnikowych witamin i minerałów, a szczególnie polisacharydów
  • działa limfokinetycznie (drenaż, zmniejszanie tendencji do zatrzymywania wody)
  • reguluje trawienie: blokuje wchłanianie tłuszczów i glukozy podczas trawienia, poprawia perystaltykę jelit (efekt włókien zawartych w roślinie), usprawnia wydalanie odpadów, reguluje metabolizm przez organiczny jod
  • chroni skórę: dostarcza witamin i minerałów o silnych właściwościach przeciwutleniających (beta- -karoten, witaminy A, E, C, chlorofil, cynk, selen), co zabezpiecza przed negatywnymi skutkami opalania i przedwczesnym starzeniem się skóry.

Stosowanie od zewnątrz: kosmetyki

Podstawową zaletą substancji pochodzenia morskiego jest brak zanieczyszczeń. Podzielić je można na cztery główne grupy, które najczęściej stosowane są w kosmetyce: węglowodany, lipidy, proteidy i oligoelementy.

Wykorzystuje się je w następujących celach:

  • Nawilżanie. Połączenie rozpuszczalnych włókien algi nazywane jest kwasem aldobiuronowym. To mieszanina ramnozy z kwasem uronowym (glukuronowym lub iduronowym). Rozpuszczalne włókna wykazują wyjątkową zdolność do odtruwania skóry. Żele otrzymywane z nich są niewidoczne na skórze, a ich właściwości można porównać z działaniem wapnia lub boru. Ich nawilżające działanie zostało udowodnione w badaniach biometrologicznych. Są równie skuteczne jak glikozaminoglikany, a ponadto są doskonale tolerowane przez skórę.
  • Umożliwianie wnikania do skóry substancji aktywnych. Obecność substancji powierzchniowo czynnych wewnątrz rośliny (fosfolipidy błon komórkowych), które są ekstrahowane razem z polisacharydami, sprawia, że inne substancje czynne mogą łatwo przenikać do skóry.
  • Nawadnianie. Obecność cukrów prostych, na przykład mannitolu i sorbitolu, pozwala aldze być niezależną wobec ciśnienia osmotycznego środowiska.
  • Osmoregulacja. Regulacja ciśnienia komórkowego w wodzie.
  • Działanie przeciwzapalne. Łagodzi podrażnienia, nawet na bardzo wrażliwej skórze. Dzięki termostabilnym molekułom o wysokiej skuteczności chroni przed wolnymi rodnikami.
  • Regeneracja. Aosa zawiera roślinną elastynę, która po odpowiednim przetworzeniu (hydrolizacja) działa na ludzkie fibroblasty następująco:
    • inhibituje elastazę
    • przyśpiesza syntezę białek
    • pobudza metabolizm energetyczny
    • przyspiesza regenerację komórek.
  • Fotoochrona. Chroni przed promieniowaniem podczerwonym. Wykazuje działanie łagodzące, pobudza układ immunologiczny do walki przeciwko szkodliwemu wpływowi promieni UVB. Chroni przed wolnymi rodnikami i apoptozą.
  • Regulacja wydzielania sebum. Reguluje wydzielanie łoju i działa przeciwzapalnie.
  • Drenaż. Działanie limfokinetyczne algi pozwala skutecznie usuwać szkodliwe produkty przemiany materii ze stref nadmiernego gromadzenia się tkanki tłuszczowej.

więcej w Cabines nr 12

Stéphane Astié
publikacje Cabines 12
do góry | powrót