Dietetyczni doradcy gwiazd i celebrytów

powrót

Dietetyka

Cukrowa twarz, alkoholowy brzuch – brzmi jak szyfr? To nie żaden tajny kod, tylko określenia diagnostyczne, pozwalające określić, co w naszej diecie nam nie służy i przyczynia się do nietolerancji, nadwagi oraz przedwczesnego starzenia. Za tymi dziwnymi określeniami stoją osoby, których teorie żywienia przyciągają tysiące osób, również tych sławnych.
Kosmetolog - zabiegi
Dietetyczni doradcy gwiazd i celebrytów© vadymvdrobot - Fotolia

Aktorki, piosenkarki i modelki to osoby, które ze względu na swój zawód muszą szczególnie dbać o urodę, ładną sylwetkę i zdrowie. Nic dziwnego, że to często one, a nie lekarze i wykwalifikowani dietetycy, są inspiracją dla tysięcy kobiet, które poszukują swojej drogi do zdrowia. Nikt tak jak one nie promuje najnowszych cudownych diet. Swoim autorytetem mogą przekonać do najdziwniejszych eksperymentów.

Celebryci często oddają się pod opiekę osób, które promują pewną teorię na temat przyczyn starzenia się, tycia i chorób. Na przykład Madonna jest zwolenniczką diety makrobiotycznej, Beyonce jada tylko wegańskie posiłki, a Gwyneth Paltrow nie wychodzi z domu, jeśli nie wypije zielonego koktajlu, ponadto unika glutenu. Niektóre z tych metod sprawiają wrażenie dziwacznych, są i takie, którym warto się przyjrzeć.

Co ostatnio rozpala wyobraźnię kobiet śledzących poczynania gwiazd? Mamy tu i kurioza w rodzaju „diety samurajów” (zmodyfikowana dieta paleo) czy „diety lotników” (oparta na mięsie i tłuszczu, wymagająca liczenia punktów) albo „baby foods” trenerki i dietetyczki gwiazd Tracy Anderson, i całe teorie opracowane często przez lekarzy na podstawie ich obserwacji. Kilka takich teorii prezentujemy poniżej.

Nie toleruj nietolerancji

Nigma Talib, kanadyjska naturoterapeutka, badając pacjentów, zauważyła, że zależnie od tego, co przeważa w ich diecie, różnie starzeje się ich skóra i można z twarzy wywnioskować, co najbardziej szkodzi. Według niej sekretem młodego i zdrowego wyglądu twarzy jest odpowiednia dieta, która gwarantuje prawidłowe funkcjonowanie jelit. Odpowiednia dieta nie oznacza jednak jednego modelu dobrego dla wszystkich. Jej podstawą jest wyeliminowanie tego, czego organizm nie toleruje, a mogą to być różne grupy pokarmowe dla różnych osób. Spożywanie czegoś, czego organizm nie potrafi strawić, skutkuje przewlekłym procesem zapalnym toczącym się w organizmie, a stan zapalny oznacza wcześniejsze starzenie się.

Nigma Talib na podstawie różnych objawów nietolerancji wyróżniła twarz: cukrową, alkoholową, nabiałową i glutenową.

Pierwsza charakteryzuje się zmarszczkami i przebarwieniami, krostkami, szarym kolorytem cery. Twarz alkoholową zdradzają głębokie bruzdy nosowo-policzkowe, zaczerwienienie i rozszerzone pory. Worki pod oczami, zasinienia i obrzęk powiek to przypadłość osób, którym nie służy nabiał. Z kolei gluten, głośny ostatnio składnik zbóż, obwiniany o cały szereg chorób, na twarzy wywołuje wypryski na brodzie, plamki, obrzęk i rumień na policzkach.

W swojej książce Nigma Talib wymienia też inne czynniki, które wpływają na przedwczesne starzenie: stres, nadwagę, alergie środowiskowe, niezdrowe tłuszcze, niezdrowy sen i palenie tytoniu oraz brak ruchu.

Brzuch prawdę ci powie

O diecie można wnioskować nie tylko z twarzy, ale też… z brzucha. Brzuch alkoholowy to skutek zbyt dużej ilości alkoholu i rafinowanego cukru w diecie. Taki brzuch jest otłuszczony z przodu, podczas gdy w innych rejonach ciała tkanki tłuszczowej jest niewiele. Brzuch tarczycowy jest typowy dla osób chorujących na niedoczynność tarczycy. Mają one skłonność do ogólnego tycia, ale szczególnie brzuch jest wydatny. W przypadku brzucha zestresowanego, spowodowanego przewlekłym stresem i wydzielaniem kortyzolu, który wpływa na metabolizm cukrów, mamy wyraźną fałdkę wylewającą się nad paskiem. Wzdęty brzuch, twardy w dotyku jak napompowany balonik, powstaje, gdy bakterie w jelitach nie są w stanie przetrawić zbyt dużej ilości pokarmu i fermentuje on, co prowadzi do nadprodukcji gazów. Wreszcie brzuch gruszki jest skutkiem nadmiaru estrogenów, które powodują odkładanie się tłuszczu na udach, biodrach i pośladkach. Kobieta ma wtedy figurę przypominającą gruszkę, a stan ten może pogłębiać wszystko, co wpływa na gospodarkę estrogenową.

Źródła:

  • N. Talib, Młoda bez skalpela, tłum. M. Ring, Warszawa 2016
  • http://weekend.gazeta.pl/weekend/1,152121,21346698,to-mit-ze-sniadanie--jest-najwazniejszym-posilkiem-dnia.html#TRwknd
  • http://zdrowie.gazeta.pl/Zdrowie/7,101460,19511768,typy-brzuchowjaki-masz-ty-i-co-za-to-odpowiada.html
  • http://kobieta.onet.pl/zdrowie/zycie-i-zdrowie/dieta-bez-litosci/f7wye

 

więcej w Cabines nr 81

Dorota Bury
publikacje Cabines 81
do góry | powrót