Surowce naturalne w gabinetach kosmetycznych i ośrodkach spa, cz. 2

powrót

Spa & wellness

Zabiegi kosmetyczne, odnowy biologicznej i spa bazujące na surowcach pochodzenia naturalnego sprzyjają zachowaniu zdrowia i urody, a także wpisują się w ideę wellness, czyli postulowane od dziesiątków lat całościowe podejście do człowieka, sprzyjające jego fizycznemu i psychicznemu zdrowiu.
Kosmetolog - zabiegi
Surowce naturalne w gabinetach kosmetycznych i ośrodkach spa, cz. 2© Pics4ads - Depositphotos

Masaż miodem swoją popularność zawdzięcza właściwościom leczniczym i odżywczym surowca, na bazie którego jest wykonywamy. Miód jest bogatym źródłem naturalnych związków, wykazujących właściwości antyoksydacyjne, bakteriostatyczne, bakteriobójcze i przeciwzapalne. Kosmetyczne korzyści płynące z miodu były znane już w starożytności. Miód regeneruje, zmiękcza, nawilża, wygładza i oczyszcza skórę. Masaż wykorzystujący ten cenny surowiec w połączeniu z dotykiem terapeuty uspokaja umysł i pozwala zrelaksować ciało. Rozpoczyna się nałożeniem i rozprowadzeniem po powierzchni skóry ciepłego miodu łagodnymi ruchami dłoni. Kolejny etap to naprzemienne uciski i odrywanie lepkich dłoni terapeuty od ciała, które pobudzają krążenie krwi, oczyszczają i ujędrniają skórę. Masaż miodem ma działanie detoksykujące, dlatego może stanowić element zabiegów antycellulitowych. Ponadto niweluje napięcie mięśni, regeneruje po wyczerpaniu i przemęczeniu, działa korzystnie przy spadku nastroju, a także wzmacnia system odpornościowy.

Masaż czekoladowy to całościowy lub częściowy masaż relaksacyjno- -odżywczy, wykonywany z wykorzystaniem rozgrzanej czekolady. Zabiegi czekoladowe, wykonywane w ośrodkach odnowy biologicznej i spa, cenione są nie tylko z uwagi na dobroczynne działanie na nasze zmysły, ale także ze względu na doskonałe właściwości pielęgnacyjne, nawilżające, wygładzające, ujędrniające, wyszczuplające i antycellulitowe. Czekolada od wieków znana jest ze swego dobroczynnego wpływu na zmysły i psychikę. Mieszanka kakao, masła kakaowego, tłuszczów, przypraw oraz mleka ma pozytywny wpływ na organizm człowieka, zwiększa produkcję endorfin – hormonów szczęścia, przez co poprawia samopoczucie, a wręcz działa antydepresyjnie. Ziarna kakaowca zawierają flawonoidy o właściwościach antyoksydacyjnych, pierwiastki takie jak żelazo, magnez, cynk, wapń oraz kofeinę.

Początkowym etapem zabiegu jest wykonanie peelingu, na bazie preparatu zawierającego ziarna kakaowca. Po jego zmyciu na ciało nakładana jest ciepła maska czekoladowa, zawierająca około 50% miazgi kakaowej, oliwę z oliwek lub olej migdałowy oraz aromatyczne przyprawy, m.in. goździki, chili, pieprz. Kolejnym etapem zabiegu jest trwający około 30 minut masaż na bazie czekolady. Masaż zmniejsza napięcia i stresy, przywraca równowagę, poprawia nastrój i odżywia skórę. Zabieg polecany jest osobom zestresowanym, w trakcie kuracji odchudzającej, chcącym pozbyć się nadmiaru tkanki tłuszczowej oraz poprawić kondycję skóry.

Masaż gorącymi kamieniami to relaksacyjny masaż całego ciała z wykorzystaniem kamieni bazaltowych (z zastygłej lawy wulkanicznej). Różnej wielkości kamienie wulkaniczne charakteryzują się dużą pojemnością cieplną i wolnym oddawaniem ciepła. Kamienie zanurzane są w wodzie i podgrzewane, aż osiągną odpowiednią temperaturę. Wykonując masaż, temperaturę kamieni należy dobrać do indywidualnych odczuć pacjenta. Przed przystąpieniem do zabiegu należy rozprowadzić środek poślizgowy, którym może być olej o właściwościach pielęgnacyjnych. Różnorodność kształtów i wielkości kamieni pozwala na ułożenie ich w określonych miejscach ciała, wzdłuż kręgosłupa, w dłoniach lub między palcami stóp. Przyłożone do powierzchni ciała gorące kamienie wywołują reakcję naczyniową typową dla miejscowej termoterapii. Delikatne i spokojne, obejmujące całe ciało ruchy masażu z wykorzystaniem kamieni, przywracają równowagę ciała i umysłu.

Masaż gorącymi kamieniami wskazany jest dla osób prowadzących stresujący tryb życia, gdyż pomaga odpocząć, zrelaksować się. Jest także skuteczną metodą dostarczania energii zmęczonemu ciału.

więcej w Cabines nr 84

Monika Michalak
publikacje Cabines 84
do góry | powrót