Moc cudownych owoców z Amazonii

powrót

Dietetyka

Cudowny owoc? Brazylijska żyła złota? Cud odżywczy? Wydaje się niemożliwe, a jednak to prawda. Tak dzisiaj mówi się o jagodzie açai.

Cudowny owoc z lasów północnej Amazonii rośnie w dżungli na palmach brazylijskich,osiągających wysokość nawet 25 m. Jagoda açai ma rozmiar od 1,25 do 1,5 cm. Wyglądem przypomina zwykłą borówkę leśną, ma ciemnopurpurowy kolor i lekki posmak czekolady.

Sekretna moc,jaka tkwi w açai,to unikalne źródło najcenniejszych właściwości odżywczych, zdrowotnych i energetycznych. Do tej pory nikt nie znał owocu, który dostarcza tak nieprawdopodobnie dużychilości składników witalnych. Jagody zawierają m.in. najzdrowsze kwasy tłuszczowe omega 3, 6 i 9, które niwelują poziom złego cholesterolu w organizmie, a podwyższają poziom tego dobrego. Proteiny, potas, wapń, magnez, cynk, miedź, witaminy A, B1, B2, B3, C, E, minerały, biokatalizatory, fosfor, aminokwasy, substancje odżywcze– to inne składniki tych owoców. Jednak ich największym atutem jest ogromna ilość antyoksydantów. Ze wszystkich przetestowanych owoców to właśnie jagody açai są na pierwszym miejscu w rankingu ORAC, który mierzy zdolność pochłaniania reaktywnych form tlenu przez przeciwutleniacze. Açai mają wszystko,co potrzebne dla zdrowia. Spożywane profilaktycznie mogą chronić przed wieloma chorobami, spowalniać proces starzenia i dać zastrzyk energii na każdy dzień.

 

Dzięki wyjątkowej specyfice açai zapewniabardzo duże korzyści dla zdrowia:

·          zapobiega rozwojowi takich chorób jak: rak, przerost prostaty, choroba Alzheimera, choroby serca i inne;

·          dodajeenergii;

·          pozytywnie wpływa na kondycję umysłu i ciała;

·          redukujezmęczenie;

·          zwiększa wydajność organizmu;

·          wpływa na poprawę wzroku;

·          spowalnia proces starzenia;

·          regulujewagę ciała;

·          łagodzi stres;

·          oczyszcza organizm;

·          dobrze wpływa na trawienie;

·          wzmacnia odporność organizmu;

·          redukuje poziomzłegocholesterolu;

·          wpływa na regulację ciśnienia krwi;

·          regenerujesiły;

·          zmniejsza objawy alergii.

 

Teraz nie tylko skarb Amazonii

Jeszcze niedawno jagody Açai były skarbem Amazonii, o którym wiedzieli tylko jej mieszkańcy. Indianie Ka’apor, którzy mieszkają w amazońskim stanie Maranhao, spożywają jagody codziennie, stanowią one dla nich główny składnik codziennej diety. Liście palm açai wykorzystywane są jako dachówki chat. Ostry korzeń palmy służy jako tarka do skrobania grubej skóry słodkiego manioku, który stanowi źródło węglowodanów. Miąższ jagód i maniok zaspokajaod 60 do 70% dziennego kalorycznego zapotrzebowania mieszkańców okolic Amazonki. Ka’aporowie między innymi dzięki cudownym owocom açai utrzymują się przy życiu.

Amerykaniezaledwie dwadzieścia lat temu dowiedzieli się o jagodach açai. Amerykański dietetyk dr Alexander G. Schauss podczas jednej ze swoich wypraw dokonał odkrycia na wielką skalę. Od roku 1995 zaczął wykonywać liczne badania toksykologiczne i testy. Dzięki niemu o cudownych jagodach dowiedział się cały świat. Dowody naukowe i studiowanie dokumentacji historycznej dotyczącej spożywania pokarmu potwierdziły, że jagody açai to ogromny zastrzyk witamin. Dzisiaj jeszcze mało popularne, budzą coraz większe zainteresowanie.

„Szukacie najnowszego specyfiku na przedłużenie życia? To owoc açai. Denise Richards zawsze ma go przy sobie. Kelly Slater spożywa przed przystąpieniem do surfowania. Oto cudowny owoc, obdarzający licznymi błogosławieństwami…”.

People Magazine

 

„Açai to owoc z amazońskiej palmy, którego wartości odżywcze wprowadzają inne owoce w zakłopotanie”.

The London Times

 

Na początku XXIwieku o açai niewiele informacji pojawiało się w prasie naukowej. Dzisiaj to się zmieniło. Dostępnych jestbardzo dużo raportów badawczych dotyczących cudownych właściwości tych jagód.

 

Nowość na polskim rynku

Jagody açai rosną w warunkach,jakie zapewniają tylko tereny amazońskiej dżungli. W związku z tym hodowla tych owoców w innych miejscach jest niemożliwa. Jagody w postaci pierwotnej dostępne są tylko w Brazylii. Mieszkańcy ręczniezbierają owoce, później,po oddzieleniu wody,uzyskują z nich proszek, który jest dystrybuowany do sklepów lub przetwarzany w suplementy diety. Z açai otrzymuje się także soki, które nie tracą właściwości. Utrzymują ten sam poziom wartości co świeżeowoce.

Jagody açai rosną bardzo daleko od nas, ale aby zasmakować tego odżywczego cudu, nie musimy jechać aż do Brazylii. Produkty z açai dostępne są już w Polsce. Pojawiają się coraz częściej w sklepach ze zdrową żywnością, w menu warszawskich restauracji (m.in. Bezgraniczna przy ul. Grzybowskiej oferuje wyśmienite desery czy napoje na bazie owoców açai z dodatkiem syropu z guarany i świeżo wyciskanego soku z pomarańczy).

 

Dystrybutorem produktów spożywczych na bazie Açai w Polsce jest Acaimania Poland (pod parasolem spółki Bezgraniczna) – wyłączny przedstawiciel międzynarodowej grupy Acaimania Europe producenta zdrowej żywności i suplementów diety marki Acaico.

www.acaimania.pl

facebook.com/AcaimaniaPoland

 

Źródło:

Dr Aleksander G. Schauss, Cudowny owoc z Amazonii

muzyka relaksacyjna bez opłat ZAiKS