Cabines 85grudzień 2016 - styczeń 2017
Nowoczesna kosmetologia tom I
powrótMarcin Molski
Marcin Molski |
Rok wydania: 2014 |
Ilość stron: 416 + 8 |
Rodzaj oprawy: miękka |
Wydawca: Wydawnictwo Naukowe PWN |
ISBN: t. I 978-83-01-17975-5 |
Cena: 49 PLN |
Dystrybucja: księgarnie PWN, Księgarnia PWN, wszystkie dobre księgarnie dostępne na terenie Polski, dystrybucja ogólnopolska |
O autorze:
Dr hab. Marcin Molski, prof. UAM - pracownik naukowo dydaktyczny na Wydziale Chemii Uniwersytetu im. A. Mickiewicza w Poznaniu, wykładowca wyższych szkół kosmetycznych. Zajmuje się m.in. teoretycznym badaniem właściwości fizycznych, chemicznych i biologicznych substancji bioaktywnych o znaczeniu kosmetycznym i leczniczym. Autor ponad stu publikacji naukowych oraz książek: Fizyka piękna, Chemia piękna, Fractal time of life, Nowoczesne składniki kosmetyków.
O książce:
Nowoczesna kosmetologia to dwutomowa pozycja, która w sposób kompleksowy podejmuje tematykę szeroko pojętej pielęgnacji ciała. Autor nie ogranicza się tu jedynie do omówienia najbardziej „oczywistych” aspektów związanych z kosmetologią – czyli zabiegów, kosmetyków i suplementacji – ale rozszerza swoje rozważania m.in. o dietetykę i szeroko pojętą aktywność fizyczną. Mamy tu do czynienia z całościowym, holistycznym spojrzeniem na omawiana problematykę. Oddajmy głos samemu autorowi:
„Zainteresowanie, z jakim spotkały się książki Chemia piękna, Fizyka piękna i Nowoczesne składniki kosmetyków, zainspirowało mnie do podjęcia badań nad problemem efektywności zabiegów kosmetycznych i aplikowanych kosmetyków (...). Standardowe podejście do problemu zakłada wykorzystanie kosmetyku adekwatnego do zniwelowania zaistniałego problemu kosmetycznego (...), suplementów uzupełniających niedobory substancji niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu oraz zabiegów z wykorzystaniem efektów fizycznych (...). Triada kosmetyk–suplement–zabieg okazuje się niewystarczająca do uzyskania finalnego efektu kosmetycznego w pełni satysfakcjonującego klientkę gabinetu kosmetycznego lub pacjentkę gabinetu medycyny estetycznej. Konsekwencją rozminięcia się oczekiwań i efektów działań kosmetycznych jest decyzja o poddaniu się inwazyjnym zabiegom medycyny estetycznej, które mogą przynieść spektakularne efekty, ale obciążone są dużym ryzykiem wystąpienia powikłań oraz uniemożliwiają powrót do stanu pierwotnego w przypadku nieudanej operacji (...). Warto zatem przed podjęciem decyzji o przeprowadzeniu zabiegu inwazyjnego podjąć próbę uzyskania efektu estetyzacji z wykorzystaniem czynników nieinwazyjnych, które nie zmieniają sposób dramatyczny homeostazy organizmu i jego elementów strukturalnych, a równowagę tę przywracają.
Celem niniejszej książki jest wskazanie czynników, które umożliwiają realizację takiego zadania. To nowoczesne – holistyczne – podejście do kosmetyki i kosmetologii zakłada jednoczesne stosowanie: kosmetyków, suplementów, detoksykacji, diety, ruchu i zabiegów, działających synergistycznie (wzmacniająco) w uzyskaniu estetycznego efektu finalnego. Nowoczesna kosmetologia jest podsumowaniem i uogólnieniem koncepcji i informacji prezentowanych w książkach Chemia piękna, Fizyka piękna i Nowoczesne składniki kosmetyków, które koncentrowały się głównie na substancjach aktywnych, efektywnych nośnikach i technologiach stosowanych w medycynie i kosmetologii. Niniejsze opracowanie idzie kilka kroków dalej – włącza w obszar zainteresowań kosmetologii czynniki istotne dla jej efektywności, zwykle pomijane lub stosowane niezależnie od zabiegu i kosmetyków, np. dietę i ruch w procesie modelowania ciała i zabiegach przeciwstarzeniowych, suplementy w przywracaniu optymalnego poziomu substancji deficytowych, detoksykację w przypadku nadmiaru ksenobiotyków. Dopiero połączenie wymienionych czynników z odpowiednio przeprowadzonym zabiegiem z wykorzystaniem nowoczesnych technologii kosmetycznych daje szansę na spektakularny efekt końcowy, utrzymujący się w czasie (...).
W książce podano informacje i praktyczne wskazówki, jak zoptymalizować działania kosmetyczne w celu uzyskania trwałych i satysfakcjonujących efektów estetyzacji skóry i jej przydatków oraz zminimalizowania negatywnych skutków ubocznych, np. wskutek obecności szkodliwych substancji w preparatach. Opracowanie umożliwia również swobodne poruszanie się w świecie diet, kosmetyków, suplementów oraz podejmowanie właściwych decyzji dotyczących wyboru najskuteczniejszych propozycji spośród aktualnie znajdujących się na rynku. Ze względu na wyczerpujący opis chemiczny i charakterystykę biomedyczną omawianych nowoczesnych substancji aktywnych oraz ich nośników niniejsze opracowanie może stanowić ważne uzupełnienie pozycji książkowych rekomendowanych szkołom kosmetycznym oraz wydziałom chemicznym, kosmetycznym i medycznym uczelni wyższych. Natomiast opisany aspekt dietetyczno-ćwiczeniowy czyni książkę potencjalnym celem zainteresowań osób zajmujących się zdrowym odżywianiem, modelowaniem ciała i utrzymaniem trwałej homeostazy psychosomatycznej organizmu. Zdaję sobie sprawę z faktu, że książka nie uwzględnia wszystkich substancji, zabiegów, koncepcji i technologii, wchodzących w obszar zainteresowań współczesnej kosmetologii. Przyczyną jest to, że starałem się opis ograniczyć tylko do tych, które były szczegółowo przebadane w niezależnych od producentów laboratoriach i mają właściwą „metrykę” publikacyjną w specjalistycznych czasopismach naukowych. W przypadku kontrowersji lub braku naukowej weryfikacji skuteczności podaję informacje dotyczące wątpliwości i ograniczeń w ich zastosowaniach kosmetologicznych. Podejście to z jednej strony wydatnie ograniczyło prezentowaną tematykę, ale z drugiej wyselekcjonowało to, co decyduje o racjonalnym i nowoczesnym obliczu współczesnej kosmetologii.”
Spis treści
Przedmowa . VII | |
---|---|
Wstęp . X | |
1. Detoksykacja | 1 |
1.1. Podział detoksykantów | 4 |
1.2. Detoksykacja jelit | 5 |
1.3. Detoksykacja nerek i skóry | 9 |
1.3.1. Zioła | 10 |
1.3.2. Owoce | 15 |
1.3.3. Warzywa | 16 |
1.4. Detoksykacja wątroby | 16 |
1.5. Detoksykacja ogólna organizmu | 22 |
1.5.1. Rośliny z Indii i Azji | 23 |
1.5.2. Rośliny andyjskie i amazońskie | 23 |
1.5.3. Rośliny Ameryki Środkowej i Północnej | 27 |
1.5.4. Rośliny europejskie | 27 |
1.6. Hydrokolonoterapia | 32 |
1.7. Błonnik | 35 |
1.8. Głodówka | 43 |
1.8.1. Cytrynowa kuracja oczyszczająca | 45 |
1.9. Detoksykacja poetanolowa | 46 |
1.9.1. Kudzu | 47 |
Literatura uzupełniająca | 48 |
2. Dieta i ruch | 50 |
2.1. Ewolucyjne podejście do diety | 52 |
2.1.1. Dieta enzymatyczna | 57 |
2.2. Typy diet | 59 |
2.3. Zapotrzebowanie kaloryczne | 62 |
2.4. Kontrola masy ciała (BMI i BSI) | 63 |
2.5. Indeks glikemiczny | 65 |
2.6. Zmiana diety | 65 |
2.7. Badania laboratoryjne | 66 |
2.8. Ranking diet | 71 |
2.9. Diety egzotyczne | 89 |
2.9.1. Dieta chińska pięciu przemian | 89 |
2.9.2. Dieta indyjska | 91 |
2.9.3. Dieta ajurwedyjska | 94 |
2.9.4. Dieta wedyjska | 96 |
2.9.5. Dieta Hunza i doświadczenie McCarrisona | 97 |
2.9.6. Dieta koszerna | 99 |
2.10. Diety kosmetyczne | 99 |
2.10.1. Dieta antydepresyjna | 101 |
2.10.2. Dieta dermalna | 102 |
2.10.3. Dieta detoksykująca | 103 |
2.10.4. Dieta przeciwstarzeniowa | 106 |
2.10.5. Dieta komplementarna | 119 |
2.11. Fakty i mity dietetyki | 128 |
2.12. Niezbędne składniki diety | 132 |
2.12.1. Białka | 133 |
2.12.2. Tłuszcze | 202 |
2.12.3. Węglowodany | 222 |
2.13. Szkodliwe składniki diety | 257 |
2.13.1. Parametry toksyczności | 259 |
2.13.2. Antybiotyki | 260 |
2.13.3. Dioksyny i ich kongenery | 262 |
2.13.4. Glutaminiany | 263 |
2.13.5. Hormony | 264 |
2.13.6. Neuroleptyki | 265 |
2.13.7. Neurohormony stresu | 266 |
2.13.8. Pestycydy | 267 |
2.13.9. Glukozynolany | 269 |
2.13.10. Substancje antyodżywcze | 269 |
2.13.11. Toksyczne pierwiastki metaliczne | 276 |
2.14. Przyprawy | 279 |
2.14.1. Przyprawy i ewolucja | 282 |
2.14.2. Przyprawy i kosmetologia | 283 |
2.14.3. Przyprawy europejskie i orientalne | 284 |
2.14.4. Sól | 322 |
2.15. Kontrowersyjne składniki diety | 327 |
2.15.1. Betel | 328 |
2.15.2. Etanol | 329 |
2.15.3. Guarana | 341 |
2.15.4. Herbata | 342 |
2.15.5. Kakao | 347 |
2.15.6. Kawa | 350 |
2.15.7. Tytoń | 353 |
2.15.8. Yerba mate | 357 |
2.16. Ruch | 362 |
2.16.1. Pozytywny wpływ ruchu na organizm | 362 |
2.16.2. Negatywny wpływ ruchu na organizm | 366 |
2.16.3. Masaż | 368 |
2.16.4. System tybetański ? ćwiczenia + dieta | 375 |
Literatura uzupełniająca | 378 |
Wykaz skrótów. | |
Skorowidz. |