Cabines 85grudzień 2016 - styczeń 2017
Mikrobiologia w kosmetologii
powrótAnna Budzyńska, Joanna Kwiecińska-Piróg, Agnieszka Kaczmarek
Anna Budzyńska, Joanna Kwiecińska-Piróg, Agnieszka Kaczmarek |
Rok wydania: 2014 |
Ilość stron: 160 |
Rodzaj oprawy: miękka |
Wydawca: Wydawnictwo Lekarskie PZWL |
ISBN: 9788320045895 |
Cena: 59 PLN |
Dystrybucja: www.wydawnictwopzwl.pl |
O książce:
Mikrobiologia w kosmetologii w zwięzły sposób omawia praktyczne wskazówki dotyczące zasad higienicznego postępowania w salonach kosmetycznych oraz wiedzę teoretyczną z zakresu mikrobiologii ogólnej i immunologii infekcyjnej. Książka przedstawia, m.in.:
- rolę wirusów, bakterii i grzybów w kosmetologii;
- zakażenia skóry i jej przydatków;
- drobnoustroje występujące w kosmetykach.
- Publikacja skierowana jest do studentów kosmetologii, pracowników salonów kosmetycznych, Wellness & SPA oraz osób, które podnoszą swoje kwalifikacje zawodowe z zakresu kosmetologii.
Spis treści:
Przedmowa XI | |
---|---|
1. Wprowadzenie – Eugenia Gospodarek, Agnieszka Mikucka | 1 |
2. Podstawy mikrobiologii – przegląd mikrobiologii kosmetycznej | 3 |
2.1. Systematyka – Eugenia Gospodarek | 3 |
2.2. Klasyfikacja, budowa i replikacja wirusów – Eugenia Gospodarek | 3 |
2.3. Klasyfikacja, budowa i namnażanie się bakterii – Eugenia Gospodarek | 6 |
2.4. Klasyfikacja, budowa i rozmnażanie się grzybów – Małgorzata Prażyńska | 13 |
2.5. Występowanie i właściwości fizjologiczne drobnoustrojów – Eugenia Gospodarek | 15 |
2.6. Mikroflora fizjologiczna człowieka – Eugenia Gospodarek | 18 |
2.6.1. Znaczenie mikroflory skóry i błon śluzowych | 20 |
3. Podstawy immunologii – Agnieszka Mikucka | 23 |
3.1. Mechanizmy reakcji obronnych gospodarza | 24 |
3.1.1. Komórkowa odpowiedź immunologiczna | 25 |
3.1.2. Odporność przeciwzakaźna | 27 |
3.2. Immunologia skóry | 28 |
3.3. Immunoprofilaktyka | 30 |
4. Drogi transmisji drobnoustrojów – Alicja Sękowska | 34 |
5. Kolonizacja, zakażenie – rola drobnoustrojów w zakażeniach – Agnieszka Mikucka | 37 |
6. Ogólne zasady mikrobiologicznej diagnostyki laboratoryjnej – Eugenia Gospodarek | 41 |
6.1. Metody barwienia drobnoustrojów | 41 |
6.2. Podłoża do hodowli drobnoustrojów | 42 |
VIII Spis treści | |
7. Wirusy – znaczenie w kosmetologii – Alicja Sękowska, Joanna Wróblewska | 46 |
7.1. Charakterystyka wirusów przenoszonych przez krew | 46 |
7.2. Charakterystyka wirusów wywołujących zmiany skórne | 48 |
7.2.1. Charakterystyka wirusów z rodziny Herpesviridae | 49 |
7.2.2. Charakterystyka wirusów z rodziny Poxviridae | 51 |
7.2.3. Charakterystyka wirusów z rodziny Picornaviridae | 52 |
7.2.4. Charakterystyka wirusów grupy HPV z rodziny Papillomaviridae | 52 |
7.2.5. Charakterystyka parwowirusa B-19 z rodziny Parvoviridae | 53 |
7.2.6. Charakterystyka wirusa różyczki z rodziny Togaviridae | 53 |
7.3. Wirusy gorączek krwotocznych 54 7.4. Charakterystyka wirusów przenoszonych drogą kropelkową | 54 |
7.4.1. Charakterystyka wirusów z rodziny Orthomyxoviridae | 54 |
7.4.2. Charakterystyka wirusów z rodziny Paramyxoviridae | 55 |
7.4.3. Charakterystyka wirusów z rodziny Coronaviridae | 56 |
7.4.4. Charakterystyka wirusów z rodziny Picornaviridae | 56 |
7.4.5. Charakterystyka wirusów z rodziny Adenoviridae | 56 |
8. Bakterie – znaczenie w kosmetologii – Eugenia Gospodarek | 59 |
9. Grzyby – znaczenie w kosmetologii – Małgorzata Prażyńska, Joanna Kwiecińska-Piróg | 65 |
9.1. Grzybice powierzchniowe | 65 |
9.1.1. Czynniki predysponujące do zakażeń grzybiczych | 66 |
9.1.2. Rezerwuary grzybów w zakładzie kosmetycznym | 67 |
9.1.3. Dermatofity | 68 |
9.1.4. Drożdże | 70 |
9.1.5. Grzyby pleśniowe | 72 |
9.2. Diagnostyka mikologiczna | 73 |
9.3. Profilaktyka zakażeń w zakładzie kosmetycznym | 76 |
10. Pasożyty – znaczenie w kosmetologii – Anna Michalska | 78 |
11. Zakażenia skóry i jej przydatków – aspekty kliniczne – Barbara Zegarska, Rafał Czajkowski | 80 |
11.1. Wstęp | 80 |
11.2. Zakażenia wirusowe | 80 |
11.2.1. Opryszczka zwykła (herpes simplex) | 80 |
11.2.2. Półpasiec (zoster) | 81 |
11.2.3. Ospa wietrzna (varicella) | 81 |
11.2.4. Mięczak zakaźny (moluscum contagiosum) | 82 |
11.2.5. Zakażenia wirusem brodawczaka ludzkiego (Human Papilloma Virus) | 82 |
IX Spis treści | |
11.3. Zakażenia bakteryjne | 83 |
11.3.1. Zakażenia gronkowcowe (staphylodermiae) | 84 |
11.3.2. Zakażenia paciorkowcowe (streptodermiae) | 87 |
11.3.3. Mieszane zakażenia paciorkowcowo-gronkowcowe (staphylo-streptodermiae) | 87 |
11.4. Grzybice skóry | 89 |
11.4.1. Dermatofitozy – zakażenia wywołane przez dermatofity (grzybice właściwe) | 89 |
12. Drobnoustroje występujące w surowcach kosmetycznych i kosmetykach – Anna Budzyńska, Agnieszka Kaczmarek | 96 |
12.1. Badania mikrobiologiczne surowców kosmetycznych i kosmetyków | 97 |
12.2. Czystość mikrobiologiczna kosmetyków | 98 |
13. Działania prewencyjne w kosmetologii – Katarzyna Jachna-Sawicka, Anna Michalska, Patrycja Zalas-Więcek, Krzysztof Skowron | 102 |
13.1. Sterylizacja | 102 |
13.1.1. Podział metod sterylizacji . 103 | 103 |
13.1.2. Kontrola procesu sterylizacji | 105 |
13.2. Dezynfekcja | 105 |
13.2.1. Dezynfekcja powierzchni | 106 |
13.2.2. Dezynfekcja narzędzi i sprzętu | 107 |
13.2.3. Dezynfekcja skóry, rąk personelu | 108 |
13.2.4. Środki dezynfekcyjne | 108 |
13.3. Aseptyka i antyseptyka | 113 |
13.4. Środki ochrony kosmetyków | 113 |
13.4.1. Konserwanty stosowane w kosmetykach | 113 |
13.4.2. Bezpieczeństwo użytkowania kosmetyków | 116 |
14. Bezpieczeństwo mikrobiologiczne w zakładzie kosmetycznym – Anna Budzyńska, Aleksander Deptuła, Agnieszka Kaczmarek, Anna Michalska, Agnieszka Mikucka, Krzysztof Skowron | 122 |
14.1. Nosicielstwo drobnoustrojów | 122 |
14.1.1. Nosicielstwo Staphylococcus aureus | 122 |
14.2. Drobnoustroje stanowiące zagrożenie epidemiologiczne | 123 |
14.3. Kontrola mikrobiologiczna środowiska pracy w zakładach kosmetycznych | 126 |
14.4. Kryteria czystości mikrobiologicznej kosmetyków | 127 |
14.5. Higiena rąk personelu | 128 |
14.5.1. Mikroflora naturalna rąk | 128 |
14.5.2. Przenoszenie drobnoustrojów przez ręce . 128 14.6. Właściwości preparatów do higieny rąk | 129 |
X Spis treści | |
14.7. Dekontaminacja rąk w środowisku zakładu kosmetycznego | 130 |
14.8. Gospodarka odpadami | 133 |
15. Zakład kosmetyczny – aspekty prawne – Patrycja Zalas-Więcek, Katarzyna Jachna-Sawicka | 136 |
15.1. Organizowanie zakładu kosmetycznego | 136 |
15.1.1. Wymagania ogólne dotyczące lokalizacji, pomieszczeń oraz wyposażenia zakładu kosmetycznego | 137 |
15.2. Higiena w zakładzie kosmetycznym | 138 |
15.2.1. Sterylizacja i dezynfekcja | 139 |
15.3. Postępowanie z odpadami w zakłądzie kosmetycznym | 141 |
15.4. Skład i jakość kosmetyków | 142 |
15.5. Krajowy system informowania o kosmetykach wprowadzonych do obrotu | 143 |
15.5.1. Nadzór nad kosmetykami | 144 |
Skorowidz | 146 |