Dietetyka

powrót

Publikacje Cabines

  • Dietetyczni doradcy gwiazd i celebrytów

    Cukrowa twarz, alkoholowy brzuch – brzmi jak szyfr? To nie żaden tajny kod, tylko określenia diagnostyczne, pozwalające określić, co w naszej diecie nam nie służy i przyczynia się do nietolerancji, nadwagi oraz przedwczesnego starzenia. Za tymi dziwnymi określeniami stoją osoby,... Dietetyka | cab. nr 81
  • Nasza zdrowa dieta… Czyżby?

    Zdrowia życzymy sobie najczęściej, składając życzenia z rozmaitych okazji. Polacy cenią zdrowie i uważają je za niezbędny element szczęśliwego życia. „Aby tylko zdrowie było” – mawiają. Powtarzają też fraszkę Jana Kochanowskiego „Na zdrowie” i uważają, że robią wiele, żeby utrzymać... Dietetyka | cab. nr 79
  • DIETA antyglikacyjna

    Glikacja – od jakiegoś czasu to słowo jest postrachem wszystkich, którzy interesują się metodami przedłużania młodości skóry. Stanowi też nadzieję dla poszukujących nowych metod odmładzania. Na rynku dostępne są już kosmetyki ze składnikami wpływającymi na zahamowanie glikacji, ale to nie... Dietetyka | cab. nr 78
  • FODMAPs dla kapryśnego jelita

    Nie, nie chodzi o kolejny cudowny sposób na pozbywanie się zbędnych kilogramów ani o tajemniczą „mapę jedzenia”, która doprowadzi nas do zdrowia. Nazwa tej diety pochodzi od angielskiego określenia fermentujących oligosacharydów, disacharydów, monosacharydów i polioli (fermentable oligosaccharides, disaccharides, monosaccharides and... Dietetyka | cab. nr 77
  • Diety mniej znane W poszukiwaniu „tej jedynej”

    Nowe diety, nowe produkty, nowe podejście do jedzenia – w poszukiwaniu dietetycznego świętego Graala co roku tysiące ludzi decydują się na zmianę sposobu odżywiania. Robią to w nadziei na zrzucenie nadmiaru kilogramów i rozwiązanie problemów zdrowotnych. A kolejne diety odchodzą... Dietetyka | cab. nr 75
  • Nie takie bakterie straszne

    Jelitowa flora bakteryjna jest niezwykle istotna dla procesu trawienia i prawidłowej pracy jelit. To wiadomo od dawna, ale dopiero teraz ujawniane są kolejne informacje na temat znaczenia tej flory dla innych funkcji organizmu. Dietetyka | cab. nr 72
  • Superfoods Kolekcja na sezon 2015

    Superfoods to w pewnym sensie odpowiedniki supernowych, co jakiś czas rozświetlające dietetyczne niebo. Nagle wszyscy o nich mówią, zachwalają ich nadzwyczajne zalety odżywcze, by po pewnym czasie zapomnieć i zająć się czymś nowym. Swoje pięć minut miały jagody goji, miód... Dietetyka | cab. nr 71
  • Idzie nowe również w odchudzaniu

    Czy zastanawialiście się nad tym, dlaczego tak wiele popularnych diet nie przynosi efektu? Z pewnością problem ten nie jest obcy większości kobiet, bo niemal każda z dorosłych pań (i wiele nastolatek) choć raz w życiu podejmowała próbę odchudzania się za... Dietetyka | cab. nr 66
  • Paleomania

    Od razu zaznaczmy – nie chodzi o jedzenie mamutów ani całodzienne wyprawy zbieracko-łowieckie. Dieta paleo (skrót od: paleolityczna) rzeczywiście inspirowana jest sposobem odżywiania naszych odległych przodków, ale odnosi się do produktów dostępnych współcześnie. Można więc porzucić wizje odziewania się w... Dietetyka | cab. nr 65
  • Dużo hałasu o gluten

    Mody modom są nierówne, zwłaszcza żywieniowe, choć wspólnym mianownikiem jest utrzymanie stałej wagi – im niższej, tym lepiej. Czasami zamieniają się w szaleństwo (można wyliczać bez liku) lub natręctwo (ortoreksja), a czasami, w co trudno uwierzyć, przyglądając się pokazom mody,... Dietetyka | cab. nr 65
  • Czosnek w suplementacji i w kosmetyce

    Czosnek dzięki swym leczniczym właściwościom jest jedną z najbardziej cenionych roślin w medycynie tradycyjnej. Bardzo silne działanie antybiotyczne, znakomite właściwości przeciwutleniające, wysoka zawartość witamin i minerałów czynią z niego niemal idealny naturalny lek. Czy czosnek ma również zastosowanie w kosmetyce? Dietetyka | cab. nr 62
  • Dieta antyrodnikowa

    Flawonoidy, cynk, selen, witaminy A, C i E... z pewnością słyszeliście o tych słynnych antyoksydantach (przeciwutleniaczach). Wiele się o nich mówi, w kontekście zarówno zdrowia, jak i podtrzymania młodości. Czemu służą antyoksydanty? Zapraszamy do odkrycia tego pasjonującego świata, co pozwoli... Dietetyka | cab. nr 61
  • Odżywianie anti-age

    Aniele pełen piękna, znasz ataki trwogi Przed starzeniem się ciała, znasz grozę cierpienia, Gdy czytamy ukrytą hańbę poświęcenia W oczach, skąd nasze oczy piły trunek błogi? Aniele pełen piękna, znasz ataki trwogi? Charles de Baudelaire, Kwiaty zła (1857), tłum. Maria Leśniewska Dietetyka | cab. nr 60
  • Makrobiotyka

    Japonia to nie tylko kraj kwitnącej wiśni, sake i samurajów, ale również życie w zgodzie z naturą i cyklami wyznaczanymi przez pory roku. Minimalizm i perfekcja, ale także praca z umysłem zen. Nietrudno zrozumieć, że na tak podatnym gruncie miała... Dietetyka | cab. nr 58
  • Zioła w odżywianiu, zioła w kosmetyce

    Wraz z postępem nauki, rozwojem cywilizacji powstało wiele gałęzi przemysłu, które mają ułatwić nam życie, usprawnić funkcjonowanie oraz zaoszczędzić czas w dobie coraz szybszego tempa życia. Człowiek ciągle musi dostosowywać się do zmiennych warunków środowiska, czy to naturalnego, czy społecznego.... Dietetyka | cab. nr 57
  • Dieta dla mózgu

    Wysportowane ciało, smukłe uda, zgrabne pośladki, brak cellulitu, nienaganny makijaż… – te i wiele innych cech naszej „zewnętrzności” zajmują nasze myśli na co dzień. Jednak czy to jest najważniejsze? Na dalszy plan schodzi zdrowie, które tak naprawdę jest najcenniejsze, czyż... Dietetyka | cab. nr 54
  • Chcesz schudnąć? Kup sobie zegarek

    Czyli jak pójść na randkę, nie umrzeć na niej z głodu, zaliczyć wizytę w Disneylandzie i jeszcze zdążyć do piekarni po świeże bułki. Dietetyka | cab. nr 53
  • Cukier - gorzka historia niejednej zmarszczki

    Cukier jest odpowiedzialny nie tylko za dodatkowe kilogramy i częste wizyty u dentysty, ale także za przedwczesne starzenie się skóry, otyłość, choroby serca, a nawet nowotwory. Dietetyka | cab. nr 51
  • Odżywianie po pięćdziesiątce

    Dzisiaj „pięćdziesiątka” coraz częściej kojarzona jest ze spełnieniem, dojrzałą urodą i dobrym samopoczuciem. Pod warunkiem, że dbamy o siebie, utrzymujemy ciało w dobrej kondycji, pielęgnujemy skórę i dbamy o jej piękno, a przede wszystkim – dbamy o dobre odżywianie. Dietetyka | cab. nr 47
  • Nowe trendy w odżywianiu cz. 2

    W ostatnim numerze pisaliśmy o współczesnych tendencjach dietetycznych – zdrowej żywności, modzie na naturalność, nowych składnikach i najnowszych metodach wyszczuplania. Dzisiaj przyjrzyjmy się nutrikosmetykom. Jakie produkty żywnościowe, suplementy diety i nutriceutyki wpływają na urodę skóry? Dietetyka | cab. nr 45
  • Nowe trendy w odżywianiu cz.1

    Rynek żywnościowy też ma swoje mody i ciągle się zmienia. Rok 2010 zapisał się jako rok probiotyków i stewii. Jakie tendencje rysują się na przyszłość? Dietetyka | cab. nr 44
  • Moderatory apetytu

    Ograniczenie objętości posiłków to jeden z najskuteczniejszych sposobów na utratę nie chcianych kilogramów. Żeby zredukować głód towarzyszący takiej diecie, stosuje się rośliny nazywane moderatorami apetytu. Zapewniają one poczucie sytości i ułatwiają tym samym zmniejszenie ilości przyjmowanych pokarmów. Dietetyka | cab. nr 43
  • Profilaktyka najlepszy lek na każdą chorobę

    Od wieków wygląd skóry był znaczącym elementem estetycznym. Kąpiele w kozim mleku, maseczki błotne oraz wiele różnych czynności miały utrzymać skórę w dobrej kondycji. W miarę upływu lat i postępu cywilizacji pogłębiano wiedzę, pojawiały się coraz nowsze pomysły i rozwiązania.... Dietetyka | cab. nr 42
  • Woda a sylwetka

    Na pomoc! To nie działa! Porażka – oporny tłuszcz nie chce znikać! Cellulit w każdej postaci: włóknisty, tłuszczowy i wodny, podobnie jak rozrośnięte ponad miarę adipocyty ani myślą się zmniejszyć, klienci się denerwują, a wy tracicie twarz. Zaburzenia równowagi hormonalnej,... Dietetyka | cab. nr 41
  • Uroda na talerzu

    Zbilansowana dieta zapewnia nam zdrowie i prawidłowe funkcjonowanie organizmu. Jest warunkiem utrzymania dobrej kondycji skóry, włosów i paznokci. Wpływa także na nasze samopoczucie, eliminując często stres i zmęczenie. Odżywianie to nie tylko przyjmowanie pokarmu podczas posiłku. Odbywa się ono także... Dietetyka | cab. nr 40
  • Diet Doctors – Inside and Outside

    Angielskie sklepy pełne są produktów wszelakiego rodzaju i jak na społeczeństwo wielokulturowe przystało, pochodzą one z różnych zakątków świata. Do niedawna Brytyjczycy w swoich wyborach kierowali się zasobnością portfela, chęcią spróbowania czegoś nowego lub najbardziej pospolitym czynnikiem – głodem. Niemniej... Dietetyka | cab. nr 38
  • Białka, budulec naszych komórek

    Termin „białka” (proteiny) pojawia się dzisiaj często w kontekście odchudzania. Nie należy jednak zapominać, że białka są przede wszystkim podstawowym budulcem wszystkich komórek organizmu oraz materiału genetycznego. Znajdziemy je w mięśniach, kościach, włosach i paznokciach. Stanowią także integralną część enzymów,... Dietetyka | cab. nr 34
  • Tłuszcze

    Po węglowodanach przybliżymy teraz trzecią wielką grupę: lipidy, czyli tłuszcze. Ich rola w diecie przez długi czas była pomijana, dziś jednak coraz częściej mówi się o tym, że mają olbrzymie znaczenie dla równowagi żywieniowej, a ich niedobór prowadzi do licznych... Dietetyka | cab. nr 33
  • Odchudzanie z głową

    Pytanie to jest bardzo aktualne, by nie rzec – palące, ponieważ sondaże przeprowadzane w krajach Europy Zachodniej wykazują, że co drugi dorosły ma tendencje do tycia, a 10% jest zagrożonych otyłością. Odsetek dzieci zagrożonych otyłością wynosi około 19%, a w... Dietetyka | cab. nr 32
  • Węglowodany

    Węglowodany są dziś przedmiotem gorącej debaty w środowisku dietetyków. Gdzie można je znaleźć? Czy są potrzebne? Zjadamy ich za dużo czy może za mało? Czy powodują tycie? Które źródła węglowodanów są lepsze? Dietetyka | cab. nr 32
  • Kwasy - omega-3

    Liczne badania naukowe wykazały, że esencjonalne kwasy tłuszczowe omega-3, nazywane także wielonienasyconymi albo niezbędnymi (NNKT), są pożyteczne dla serca i, co może być wiadomością zaskakującą, nastroju. Uzupełnianie ich poziomu powinno się odbywać za pośrednictwem odpowiednio skomponowanej diety, ponieważ organizm sam... Dietetyka | cab. nr 29
  • Dobra dieta to najlepszy kosmetyk

    Polecasz swoim klientkom dobre i sprawdzone kosmetyki? Dbasz o ich skórę? Przypominasz o kremie nawilżającym, tonikach, maseczkach, ampułkach i dokładnym zmyciu makijażu? Prawidłowo! Jednak dla skóry przede wszystkim najlepszym kosmetykiem jest racjonalna i dobrze sporządzona dieta. Dietetyka | cab. nr 28
  • Dieta antycellulitowa

    Wiele artykułów i książek poświęcono już wpływowi diety na powstawanie cellulitu i nadwagi. Każda z tych prac pretenduje do roli autorytetu. Rodzajów diet odchudzających jest niemal tyle co autorów. Jedne zalecają wyeliminowanie węglowodanów, inne radzą przez trzy dni z rzędu... Dietetyka | cab. nr 27
  • Suplementy dietetyczne wspomagające odchudzanie

    Już starożytni mędrcy zdawali sobie sprawę, że pewne dodatki do codziennej diety działają dobroczynnie na zdrowie, chociaż nie rozumieli, dlaczego tak jest. Stosowali dla zdrowia pewne proste recepty, jak żelazo dodawane do wina czy spreparowane ogonki czereśni. Nowoczesna nauka przyniosła... Dietetyka | cab. nr 21
  • Skóra wobec słońca – znaczenie diety

    Po długich miesiącach szarugi słońce wreszcie przygrzewa mocniej. Zaczyna się sezon wakacji i opalania, jednak nie można zapominać o możliwych szkodliwych skutkach kąpieli słonecznych. Konieczność używania odpowiednich kosmetyków z filtrami jest już powszechnie znana, natomiast nie wszyscy wiedzą, że ochronę... Dietetyka | cab. nr 10
  • Dietetyka, wyszczuplanie i modelowanie ciała

    Wzbogacenie oferty gabinetu zabiegami wyszczuplającymi ciało to bardzo dobry pomysł. Która kobieta nie marzy o szczuplejszej sylwetce! Potrzebna jednak jest jeszcze skuteczność – proponowane zabiegi muszą powodować rzeczywiście utratę kilogramów lub centymetrów albo sprzyjać modelowaniu sylwetki. Dietetyka | cab. nr 10
  • Pierwsza z witamin

    Witamina A nie bez przyczyny została oznaczona pierwszą literą alfabetu. Jest jedną z najwcześniej wykrytych i najważniejszych dla prawidłowego funkcjonowania ludzkiego organizmu. Nie bez znaczenia jest jej rozpowszechnienie w przyrodzie - zarówno w świecie roślin, jak i zwierząt. Często spotykany... Dietetyka | cab. nr 2
  • Witaminy młodości

    Kompleksowe podejście do pielęgnacji skóry: suplementacja, kosmetyki, dieta Dietetyka | cab. nr 2
  • Kosmetyki doustne – uzupełnienie i konieczność

    Zdrowie i uroda skóry, paznokci oraz włosów są odzwierciedleniem równowagi wewnętrznej. Urozmaicona, pozbawiona niezdrowych składników dieta jest nieodzowna dla wewnętrznej harmonii, która widoczna jest w wyglądzie zewnętrznym. O ile kremy, serum i olejki są niezbędna dla zachowania młodości tkanek skóry... Dietetyka | Extra Cabines
  • Moc cudownych owoców z Amazonii

    Cudowny owoc? Brazylijska żyła złota? Cud odżywczy? Wydaje się niemożliwe, a jednak to prawda. Tak dzisiaj mówi się o jagodzie açai. Dietetyka | Extra Cabines
  • Równowaga to podstawa

    Często słyszymy, że dane produkty są dla nas niekorzystne, ponieważ zakwaszają organizm. Jednak niewiele osób zdaje sobie sprawę, co to właściwie oznacza i czym może grozić. Dlatego tym razem zgłębimy zagadnienie równowagi kwasowo-zasadowej organizmu. Dietetyka | Extra Cabines
  • Dieta po wakacjach

    Z pewnością wiele osób jest w stanie stracić na wadze podczas wakacji, kiedy odpręży się umysłowo i włączy w codzienną aktywność więcej wysiłku fizycznego. Niestety – w przypadku wielu innych wyjazd na wakacje i związane z nim rozluźnienie uruchamiają skłonność... Dietetyka | Extra Cabines
  • Zatrucia pokarmowe

    7 kwietnia Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) postanowiła poinformować o postępach w badaniach nad bezpieczeństwem sanitarnym żywności. Jej zdaniem bakterie i wirusy obecne w produktach spożywczych są główną przyczyną chorób żołądkowo-jelitowych, których skutki mogą być bardzo poważne. Dietetyka | Extra Cabines
  • Superfoods – klamath i zielony owies

    Mikroalgi to źródło witalności odpowiadającej pierwszym formom ziemskiego życia, wykazujące działanie silnie wpływające na odnowę komórkową. Zielony jęczmień to z kolei bogactwo wszystkich potrzebnych organizmowi witamin i silnych przeciwutleniaczy. Dietetyka | Extra Cabines